Dżem jabłkowy z karmelem
gastronomia 22 czerwca 2007(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 254,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaGotowanieDeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ100 g rumu lub koniaku800 g cukrucytryna (mała)2 kg jabłek Antonowa Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i nasiona. Miąższ pokroić w kostkę i wycisnąć do niego cytrynę. W rondelku rozpuść 200 g cukru w 1/3 szklanki wody i gotuj, aż cukier zacznie żółknąć. Zdjąć z ognia, dodać jabłka i wymieszać. Dodać pozostały cukier i wymieszać. Umieścić na małym ogniu. Gdy dżem się zagotuje, gotuj przez kolejne 40 minut. Przed zdjęciem z ognia dodać alkohol. Wymieszaj, przełóż do wysterylizowanych słoików i zamknij pokrywkami.