Dżem jabłkowy z chili i ziołami
gastronomia 28 października 2016 r Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzinaKonserwowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1 kg Antonówki 1 kg cukru pół średniej czerwonej papryczki chili i skórka z połowy cytryny 2 gałązki bazylii 3–4 gałązki tymianku 1 mała gałązka rozmarynu Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć rdzeń. Włożyć do rondla, zalać 300 ml zimnej wody, przykryć pokrywką, zagotować po 5 minutach. dodać skórkę i smażyć na średnim ogniu, aż jabłka całkowicie zmiękną.
Krok 2
Drobno posiekaj chili i zioła. Jabłka rozgnieć na puree, dodaj chili i zioła, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Krok 3
Dodać cukier, wymieszać i gotować 20–30 minut, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wlać do wstępnie wysterylizowanych słoików i zamknąć pokrywkami.
PRZYDATNE RADY
Zamiast Antonówki do tego dżemu można użyć innych kwaśnych jabłek: białego nadzienia, simirenko, babci smith.
PRZY OKAZJI
Przepis dostarczony i opracowany Maria Didurenko, twórczyni sklepu internetowego Varenyevar.