Dżem jabłkowy według angielskiego przepisu
gastronomia 01 października 20085,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaPustyWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘsok z 1 cytrynymielony cynamon – 1 łyżeczka.starty imbir – 1 łyżeczka.owoce kandyzowane – 100 gsherry – 2 łyżki. l.masło – 1 łyżka. l.jabłka – 1,5 kgrodzynki – 500 gcukier – 700 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj jabłka, usuń skórkę i rdzeń. Pokrój w cienkie plasterki.
Krok 2
Nasmaruj dno głębokiego rondla olejem. Rozłóż jabłka, dodaj 600 ml wody i rodzynki. Gotuj przez 20 minut. Dodać przyprawy, cukier, kandyzowane owoce i sok z cytryny. Gotuj, mieszając, przez kolejne 20 minut.
Krok 3
Wlać sherry i od razu wlać dżem do ciepłych, wysterylizowanych słoików. Szczelnie zamknij i umieść w chłodnym miejscu. Dżem będzie gotowy za 2 tygodnie.