Dżem jabłkowy
Oksana Matwiejewa 22 lipca 2015 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Robię dżem jabłkowy według tego przepisu już od 3-4 lat, ale mój łakomczuch już go pokochał i jako jeden z pierwszych „znika” z półki lodówki. Zawsze gotuję obie opcje: z pomarańczą okazuje się bardziej świąteczna, a z cytryną to dobry tonik na przeziębienia.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaGotowanieDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetUrodzinyŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg cukru 2 szklanki wody 1 łyżeczka cukier waniliowy 1 cytryna lub 1 pomarańcza1 kg obranych jabłek Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jabłka obieramy i wycinamy rdzeń. Pokrój w małe kostki.
Krok 2
Przygotuj syrop cukrowy. Syrop gotuj, aż utworzą się gęste krople. Dodaj jabłka.
Krok 3
Pomarańczę lub cytrynę umyć i osuszyć (do smaku), pokroić w plasterki o grubości 5 mm, łącznie ze skórką.
Krok 4
Gotuj jabłka w syropie przez 30 minut. Następnie dodać plasterki cytryny lub pomarańczy oraz cukier waniliowy.
Krok 5
Gotuj, mieszając, na małym ogniu, aż jabłka staną się półprzezroczyste.
Krok 6
Gotowy dżem przełożyć do przygotowanych (sterylnych) słoików i zwinąć pod sterylną pokrywką.
UWAGA DO GOSPODARKI
Im grubszy dżem, tym lepszy. Dżem powinien pozostać jasny – to znak, że jest prawidłowo ugotowany.
PRZYDATNE RADY
Do dżemu można też dodać 0,5 łyżeczki do smaku. mielony cynamon. Wanilia dobrze komponuje się z pomarańczą, a cynamon dobrze komponuje się z cytryną. Smacznego!