Dżem jabłkowy
Olga Grezowa 13 sierpnia 20154,67 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz Do przepisu
W tym roku oczywiście nie ma zbiorów z jabłkami, ale jeśli je zbierzesz, pamiętaj, aby to zrobić. Jest bardzo smaczny i dobrze się przechowuje. Świetnie sprawdzi się także podczas pieczenia pysznych ciast francuskich zimą.
Złożoność: łatwo Kalorie: 67,42 kcal/porcję Porcje: 66 Gotowanie: 24 godziny Dodać. czas: 30 minut Używany: 0,06 g/0,06 g/16,59GotowanieKolacjaPopołudniowa przekąskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 66 PORCJI1 kg jabłek pokrojonych w plasterki1 kg cukru1 szklanka wody Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozpuścić cukier w wodzie i zagotować syrop. Zanurz jabłka w syropie i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut. Ostudzić i pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
Krok 2
Ponownie postaw patelnię na ogniu i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. ostudzić, pozostawić na 12 godzin. Czynność powtarzamy jeszcze raz i gorący dżem wlewamy do wyparzonych słoików.