Dżem jabłkowy
Tatiana Neblandinka 23 sierpnia 20154,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1GotowaniePopołudniowa przekąskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciUrodzinyŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘLetnie jabłka – 1 kgCukier – 0,85-1 kgWoda – 0,25 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj jabłka, wydrąż gniazda nasienne i pokrój. W razie potrzeby możesz obrać jabłka.
Krok 2
Do rondla wlać wodę, podgrzać, rozpuścić cukier.
Krok 3
Jabłka włóż do gorącego syropu i gotuj, mieszając, aż uzyskasz puree i zmienisz kolor na bursztynowy.
Krok 4
Natychmiast przełóż dżem do sterylnych słoików i zwiń pokrywki. Późne odmiany jabłek, słabo ugotowane, mogą podczas gotowania pozostawiać kawałki, pod koniec gotowania powinny stać się przezroczyste.