Dżem jabłkowy
Alewtina Semenowa 06 września 2016 r4,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Nie robimy dżemu jabłkowego tak często, jak dżemu: najwyraźniej wielu boi się niepotrzebnych manipulacji związanych z procesem gotowania. Tak naprawdę wszystko nie jest takie straszne, jak łatwo się przekonać, czytając poniższy przepis. Ale w rezultacie otrzymasz pyszny dżem jabłkowy, który będzie wyraźnie lepszy pod względem smaku i korzystnych właściwości od dżemu kupowanego w sklepie. Ten przysmak można zjeść w czystej postaci, popijając herbatą, posmarować chlebem lub wykorzystać jako nadzienie do ciast. Generalnie zdecydowanie warto przetestować nasz przepis na dżem jabłkowy w praktyce!
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Dodać. czas: 50 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘjabłka 4 kgcukier Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj jabłka do gotowania dżemu. Umyj je i osusz ręcznikami papierowymi. Jeśli na owocach znajdują się tunele czasoprzestrzenne lub pomarszczone, ciemne obszary, wytnij je.
Krok 2
Jabłka pokroić w duże plasterki. Nie ma potrzeby usuwania nasion i skrzynek nasiennych. Duży rondelek napełnij jabłkami i zalej wodą (tak, aby woda zakryła owoce).
Krok 3
Postaw patelnię z jabłkami na dużym ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Gotuj jabłka do miękkości na średnim ogniu. Może to zająć około 10–15 minut. Nie trzeba mieszać.
Krok 4
Zdejmij patelnię z jabłkami z ognia. Niech lekko ostygnie. Następnie ostrożnie, aby się nie poparzyć, przetrzyj powstałą masę jabłkową przez drobne metalowe sitko do miski.
Krok 5
Wlać mus jabłkowy do czystego, dużego rondla. Dodać cukier w proporcjach 1:1. Postawić na średnim ogniu i mieszając doprowadzić do wrzenia.
Krok 6
Gotuj dżem na małym ogniu, aż masa jabłkowa zgęstnieje i ściemnieje. Rozlać do sterylnych słoików. Zwiń słoiki z dżemem, odwróć je i zawiń.
PRZYDATNE RADY
Słoiki na dżem jabłkowy należy dokładnie umyć sodą oczyszczoną lub detergentem, a następnie wysterylizować w dowolny dogodny sposób: w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
PRZY OKAZJI
Dżem jabłkowy nabierze bardziej aromatu, jeśli na ostatnim etapie gotowania dodamy do niego laskę cynamonu, którą należy następnie usunąć. Możesz także użyć zwykłego, tańszego, mielonego cynamonu.