Dżem jabłkowy
gastronomia 20 sierpnia 2009(3)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 7155,00 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 16,70 g/6,00 g/1758,50GotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEsuszone morele – 1 szklankajabłka – 1,5 kgcukier – 1,5 kgcytryna, sam sok – 1 szt.woda – 1 szklanka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wyciśnij sok z jednej cytryny. Umyj suszone morele i pokrój je na małe kawałki. Jabłka obierz, usuń rdzeń, miąższ pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny.
Krok 2
Zagotuj wodę z cukrem i gotuj przez 10–15 minut.
Krok 3
Suszone morele i jabłka umieścić w syropie, zagotować, zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej. Ponownie zagotuj dżem. Zmniejsz ogień i gotuj przez 30 minut, usuwając pianę. Gorący dżem wlać do wyparzonych słoików.