Dżem jabłkowo-gruszkowy

Dżem jabłkowo-gruszkowy

Olga Wołodina 25 sierpnia 20155,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzPrzygotowanie dżemu jabłkowego i gruszkowegoDżem jabłkowo-gruszkowyPrzygotowanie dżemu jabłkowego i gruszkowegoDżem jabłkowo-gruszkowy Do przepisu

Delikatny dżem można wykorzystać jako nadzienie do ciast i tostów.

Złożoność: przeciętny Porcje: 30 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 1 godzinaGotowanieŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciUrodzinyŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 30 PORCJIJabłka – 700 g (obrane)Gruszka – 700 g (obrana)Cukier granulowany – 700 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Gruszki opłucz w wodzie, obierz ze skóry, pokrój w plasterki, usuwając rdzeń.

Krok 2

Umieść posiekaną gruszkę we wkładzie multicookera i gotuj w trybie „Para” przez 20 minut.

Krok 3

W czasie gdy gruszka się gotuje, obierz jabłka (możesz zostawić skórkę) i pokrój w plasterki, usuwając gniazda nasienne.

Krok 4

Gotową gruszkę zmiel w blenderze na jednorodne puree i przełóż do miski.

Krok 5

Ugotowane na parze jabłka zmiel w blenderze na puree i dodaj do gruszek.

Krok 6

Postaw miskę na ogniu, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut, ciągle mieszając.

Krok 7

Dżem jest gotowy, jeśli kropla dżemu nie rozleje się na talerzu.

Krok 8

Gorący dżem włóż do słoików, zakręć pokrywki i przykryj, aż całkowicie ostygnie. Ciesz się herbatą w długie zimowe wieczory!

PRZYDATNE RADY

Masa gruszek i jabłek przed obraniem wynosi około 1500 gramów. Wydajność dżemu to 3 słoiki po 400 ml.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja