Dżem jabłkowo-gruszkowy
Olga Wołodina 25 sierpnia 20155,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Delikatny dżem można wykorzystać jako nadzienie do ciast i tostów.
Złożoność: przeciętny Porcje: 30 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 1 godzinaGotowanieŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciUrodzinyŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 30 PORCJIJabłka – 700 g (obrane)Gruszka – 700 g (obrana)Cukier granulowany – 700 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Gruszki opłucz w wodzie, obierz ze skóry, pokrój w plasterki, usuwając rdzeń.
Krok 2
Umieść posiekaną gruszkę we wkładzie multicookera i gotuj w trybie „Para” przez 20 minut.
Krok 3
W czasie gdy gruszka się gotuje, obierz jabłka (możesz zostawić skórkę) i pokrój w plasterki, usuwając gniazda nasienne.
Krok 4
Gotową gruszkę zmiel w blenderze na jednorodne puree i przełóż do miski.
Krok 5
Ugotowane na parze jabłka zmiel w blenderze na puree i dodaj do gruszek.
Krok 6
Postaw miskę na ogniu, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut, ciągle mieszając.
Krok 7
Dżem jest gotowy, jeśli kropla dżemu nie rozleje się na talerzu.
Krok 8
Gorący dżem włóż do słoików, zakręć pokrywki i przykryj, aż całkowicie ostygnie. Ciesz się herbatą w długie zimowe wieczory!
PRZYDATNE RADY
Masa gruszek i jabłek przed obraniem wynosi około 1500 gramów. Wydajność dżemu to 3 słoiki po 400 ml.