Dżem jabłkowo-aroniowy
Konstanca 30 sierpnia 2020 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Dżem ten ma bardzo piękny kolor i jest niesamowicie smaczny i aromatyczny!
Złożoność: łatwo Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 12 godzGotowanieDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetUrodzinyŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 10 PORCJIsłodko-kwaśne, twarde jabłka 2 kgaronia 2 filiżankicukier 1,5 kgwoda 1 szklanka(i) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj jabłka i osusz je. Usuń kapsułkę nasienną z jabłek i pokrój w plasterki. Układać warstwami w misce, posypać cukrem, odstawić aż jabłka puszczą sok, delikatnie wymieszać.
Krok 2
Jagody aronii umyj, zalej 1 łyżką. wodę, podgrzać do wrzenia, blanszować jarzębinę przez 3 – 5 minut. Do jabłek dodać aronię, wodę i ponownie wymieszać.
Krok 3
Postaw miskę na ogniu, zagotuj, usuń pianę i gotuj przez 10 – 15 minut na małym ogniu. Zdejmij miskę z ognia i poczekaj, aż dżem całkowicie ostygnie. Powtórz tę operację 2 – 3 razy.
Krok 4
Podczas ostatniego gotowania zagotuj dżem, przelej do gorących słoików i hermetycznie zamknij. Utrzymuj ciepło, aż całkowicie ostygnie.
UWAGA DO GOSPODARKI
Przybliżony czas całkowitego ostygnięcia dżemu podany jest w czasie przygotowania.
PRZYDATNE RADY
Jeśli lubisz zapach cynamonu, możesz dodać go do dżemu.