Dżem gruszkowy z winem muszkatowym
gastronomia 03 września 2009 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 3852,00 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 9,50 g/6,00 g/940,00PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEcukier – 700 gmielony cynamon – 0,5 łyżeczki.gruszka – 2 kgWino muszkatołowe – 300 mlgoździki – 3 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Gruszki umyć, pokroić na 4 części i usunąć rdzeń. Gruszki pokroić na małe kawałki. Włóż do rondla, dodaj wino, dodaj goździki i gotuj, aż owoce całkowicie się zagotują.
Krok 2
Przetrzyj mieszaninę przez sito i wróć na patelnię. Dodaj cukier i cynamon. Gotuj, ciągle mieszając, na małym ogniu, aż zgęstnieje. Lekko ostudzić i wlać do wysterylizowanych słoików. Zamknąć.
Krok 3
Włóż słoiki do garnka z wrzącą wodą i sterylizuj przez 20 minut. Studzimy w wodzie. Przechowywać w chłodnym miejscu.