Dżem gruszkowy z makiem

Dżem gruszkowy z makiem

Olga Wołodina 17 sierpnia 20154,67 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzDżem gruszkowy z makiem Do przepisu

Smaczny i nietypowy dżem, łatwy w przygotowaniu.

Złożoność: łatwo Kalorie: 86,05 kcal/porcja Porcje: 20 Gotowanie: 50 minut Dodać. czas: 1 godzina 30 minut Używany: 0,40 g/0,58 g/20,57GotowaniePrażenieŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 20 PORCJIgruszki – 1 kgcukier – 300 gcytryna – 1 szt.mak – 1 łyżka. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Gruszki umyj, obierz, pokrój na kawałki, usuń rdzeń.

Krok 2

Pokrój cytrynę i wyciśnij sok.

Krok 3

Gruszkę zasypać cukrem i dodać sok z cytryny. Pozwól parzyć przez 1 godzinę.

Krok 4

Konfiturę przełożyć do miski i podpalić. Gotuj, mieszając, przez 15-20 minut, na małym ogniu, zbierając pianę.

Krok 5

Na suchej patelni podsmaż mak.

Krok 6

Połowę dżemu zmiel w blenderze na puree.

Krok 7

Puree gruszkowe wlać do miski z konfiturą, dodać mak, ponownie postawić na ogniu, gotować kolejne 15-20 minut lub do uzyskania pożądanej konsystencji. Gorące rozlewamy do wyparzonych słoików i zamykamy pokrywkami.

UWAGA DO GOSPODARKI

Z tej ilości produktów otrzymasz 1 słoiczek dżemu o pojemności 400 ml.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja