Dżem gruszkowy z makiem
Olga Wołodina 17 sierpnia 20154,67 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Smaczny i nietypowy dżem, łatwy w przygotowaniu.
Złożoność: łatwo Kalorie: 86,05 kcal/porcja Porcje: 20 Gotowanie: 50 minut Dodać. czas: 1 godzina 30 minut Używany: 0,40 g/0,58 g/20,57GotowaniePrażenieŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 20 PORCJIgruszki – 1 kgcukier – 300 gcytryna – 1 szt.mak – 1 łyżka. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Gruszki umyj, obierz, pokrój na kawałki, usuń rdzeń.
Krok 2
Pokrój cytrynę i wyciśnij sok.
Krok 3
Gruszkę zasypać cukrem i dodać sok z cytryny. Pozwól parzyć przez 1 godzinę.
Krok 4
Konfiturę przełożyć do miski i podpalić. Gotuj, mieszając, przez 15-20 minut, na małym ogniu, zbierając pianę.
Krok 5
Na suchej patelni podsmaż mak.
Krok 6
Połowę dżemu zmiel w blenderze na puree.
Krok 7
Puree gruszkowe wlać do miski z konfiturą, dodać mak, ponownie postawić na ogniu, gotować kolejne 15-20 minut lub do uzyskania pożądanej konsystencji. Gorące rozlewamy do wyparzonych słoików i zamykamy pokrywkami.
UWAGA DO GOSPODARKI
Z tej ilości produktów otrzymasz 1 słoiczek dżemu o pojemności 400 ml.