Dżem gruszkowy z cytryną na zimę
Do przepisu
Dżem gruszkowy z cytryną na zimę tradycyjnie przygotowuje się jesienią, kiedy zbiera się dojrzałe, aromatyczne gruszki. Ale jeśli jesienią w ogrodzie nie było gruszek, a masz ochotę na dżem, możesz go zrobić o każdej porze roku, wystarczy kupić mocne, słodkie gruszki i cytrynę.
Złożoność: łatwo Kalorie: 2422,80 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny Używany: 4,72 g/3,08 g/609,90PustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg gruszek 0,5 kg cukru 1 cytryna 250 ml wody Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cytrynę umyj i pokrój w cienkie plasterki, usuń nasiona. Gruszki umyj, pokrój w plasterki, usuń nasiona i łodygę.
Krok 2
Włóż cytrynę do rondla, dodaj cukier i wodę. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Następnie, mieszając, smaż jeszcze przez 3 minuty.
Krok 3
Do syropu dodać gruszki i odstawić na 1,5-2 godziny.
Krok 4
Postaw patelnię z gruszkami i cytryną na ogniu, zagotuj, następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj przez 2,5 -3 godziny, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby usuń piankę.
Krok 5
Gotowy dżem włóż do podgrzanych, sterylnych słoików. Uszczelnij szczelnie.