Dżem gruszkowo-śliwkowy
gastronomia 22 września 2015 r Do przepisu
Przepisy na śliwki na zimę są niezwykle różnorodne i nie sposób ich sobie wyobrazić bez powideł śliwkowych. Gruszki i śliwki dojrzewają niemal jednocześnie i doskonale uzupełniają się podczas przygotowywania słodkich przetworów. Sprawdź to w praktyce.
Złożoność: łatwo Kalorie: 72,70 kcal/porcja Porcje: 66 Gotowanie: 1 godzina Używany: 0,09 g/0,05 g/18.17GotowaniePopołudniowa przekąskaKolacjaDeserPustyMenu dla dzieciImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 66 PORCJINa 2 kg dżemu500 g dojrzałych gruszek 500 g dojrzałych śliwek 1100 g cukru 50 ml wody Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Gruszki obrać, usunąć rdzeń i drobno posiekać.
Krok 2
Umyj śliwki, usuń pestki i drobno posiekaj.
Krok 3
Do śliwek dodać 50 ml wody i doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu przez 5 minut.
Krok 4
Dodaj gruszki do śliwek i przenieś mieszaninę do dużego rondla. Doprowadzić do energicznego wrzenia, ciągle mieszając.
Krok 5
Dodaj cały cukier. Doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować przez 1 minutę, ciągle mieszając.
Krok 6
Usuń dżem z kuchenki i usuń piankę. Mieszać przez 5 minut, okresowo zgarniając dżem, aby lekko ostygł.
Krok 7
Dżem włóż do suchych, gorących słoików i zamknij pokrywki.