Dżem gruszkowo-ananasowy
gastronomia 26 kwietnia 2012 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaGotowanieDeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSzybkoSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘcukier – 800 gwoda – 50 mlananas (pulpka) – 200 gbrandy – 50 mlgruszka – 1 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Gruszki obrać, wydrążyć gęsty miąższ i pokroić w kostkę. Ananasa pokroić w te same kostki. Gruszki i ananasa włóż do rondla, dodaj cukier, wodę i zagotuj na dużym ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj przez 30 minut, delikatnie mieszając. Zdjąć z ognia, wlać brandy, wymieszać i ostudzić. Umieścić w czystych, suchych słoikach.