Dżem Gourmand

Dżem Gourmand

Konstanca 25 września 2020 r0,00Dodaj do ulubionychUdziałDżem Gourmand Do przepisu

Lubię robić dżem – asortyment różnych owoców, jagód, owoców z różnymi dodatkami. Oferuję jeden z takich przepisów.

Złożoność: łatwo Porcje: 20 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 48 godzGotowanieŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetUrodzinyŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 20 PORCJIaronia 1 kgczerwone śliwki 2 kgjądra orzecha włoskiego 2 szklankicukier 2,5 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół, usuń pestki. Śliwki zasypać cukrem i odstawić do wypuszczenia soku. Orzechy pokroić w dużą kostkę. Aronię oddziel od gałązek i opłucz pod bieżącą ciepłą wodą. Blanszuj we wrzącej wodzie przez 5 – 7 minut.

Krok 2

Do śliwek w filiżance dodaj jagody jarzębiny, postaw na kuchence i zagotuj. Dodaj orzechy, gotuj przez 10 minut na średnim ogniu, wyłącz kuchenkę i pozostaw dżem do ostygnięcia na 8 – 10 godzin. Powtórz tę czynność jeszcze 2 razy.

Krok 3

W ostatnim czasie gotowania doprowadzić dżem do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Ułożyć w sterylnych słoikach i zakręcić. Zawiń słoiki w ciepły koc i trzymaj, aż całkowicie ostygną.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja