Dżem Gourmand
Konstanca 25 września 2020 r Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Lubię robić dżem – asortyment różnych owoców, jagód, owoców z różnymi dodatkami. Oferuję jeden z takich przepisów.
Złożoność: łatwo Porcje: 20 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 48 godzGotowanieŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetUrodzinyŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 20 PORCJIaronia 1 kgczerwone śliwki 2 kgjądra orzecha włoskiego 2 szklankicukier 2,5 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół, usuń pestki. Śliwki zasypać cukrem i odstawić do wypuszczenia soku. Orzechy pokroić w dużą kostkę. Aronię oddziel od gałązek i opłucz pod bieżącą ciepłą wodą. Blanszuj we wrzącej wodzie przez 5 – 7 minut.
Krok 2
Do śliwek w filiżance dodaj jagody jarzębiny, postaw na kuchence i zagotuj. Dodaj orzechy, gotuj przez 10 minut na średnim ogniu, wyłącz kuchenkę i pozostaw dżem do ostygnięcia na 8 – 10 godzin. Powtórz tę czynność jeszcze 2 razy.
Krok 3
W ostatnim czasie gotowania doprowadzić dżem do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Ułożyć w sterylnych słoikach i zakręcić. Zawiń słoiki w ciepły koc i trzymaj, aż całkowicie ostygną.