Dżem figowy
kuzuneczka 13 września 2018 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Pikantny, słodki dżem z cierpkimi nutami cynamonu i gałki muszkatołowej. Doskonale uzupełnia smak pachnącej świeżej bagietki!
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 30 godz. 20 min Dodać. czas: 20 minutGotowanieKuchnia europejskaPustyWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIfigi 1 kgcukier 500 grcynamon 1 szt.gałka muszkatołowa 2 szczypty Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Figi umyj, w każdej zrób nakłucie ostrym przedmiotem i do głębokiego rondla dodaj cukier. Pozostaw na kilka godzin, aż figi puszczą sok.
Krok 2
Postaw patelnię na średnim ogniu i gdy tylko dżem zacznie się gotować, gotuj przez 5 minut. Zdjąć z ognia i przykryć ręcznikiem. Pozostaw na 8-10 godzin.
Krok 3
Po chwili ponownie gotuj dżem przez 5 minut, dodając na patelnię gałkę muszkatołową i cynamon. I ponownie pozostaw figi w syropie na 8-10 godzin.
Krok 4
Gotuj dżem po raz ostatni przez 10 minut i gorący wlej do czystych, wysterylizowanych słoików. Odwróć słoiki i przykryj ręcznikiem, aż ostygną. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
PRZYDATNE RADY
Do tego przepisu lepiej wybrać mniejsze figi, aby łatwiej było je ułożyć w słoikach.