Dżem figowy
gastronomia 15 lutego 2012(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 10 Gotowanie: 2 godziny 30 minutGotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIwoda – 2 szklankidojrzałe figi – 1 kgjasny miód – 500 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
W rondelku o grubym dnie wymieszaj miód z wodą i postaw na małym ogniu. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, 15 minut.
Krok 2
Figi umyj, osusz i nakłuj w kilku miejscach drewnianym szpikulcem lub widelcem.
Krok 3
Zanurz owoce we wrzącym miodzie. Gotuj na małym ogniu, usuwając pianę, przez 2 godziny. Odstaw do ostygnięcia. Ułożyć w wysterylizowanych słoikach i zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu.