Dżem figowo-brzoskwiniowy z cytryną i różowym pieprzem
Elena Moishuk 22 sierpnia 2016 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Pyszny, aromatyczny dżem z pikantnymi nutami można przygotować w powolnym naczyniu.
Złożoność: przeciętny Porcje: 2MulticookerGotowaniePustySKŁADNIKI NA 2 PORCJEfiga brzoskwiniowa 1,3 kgcytryna 2 szt.mielony kardamon 0,5 łyżeczki.pieprz różowy 20 szt.cukier 1,3 kglaska cynamonu 1 szt.gałązki mięty 2 szt.woda 80ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Brzoskwinie zalać wrzątkiem na kilka minut, następnie przelać zimną wodą.
Krok 2
Usuń skórę.
Krok 3
Usuń pestkę, a miąższ pokrój na kawałki. Dodać skórkę z dwóch cytryn, usuniętą za pomocą obieraczki do warzyw.
Krok 4
Włóż do miski multicooker i dodaj sok wyciśnięty z cytryn.
Krok 5
Następnie różowy pieprz.
Krok 6
Kardamon i cynamon, cukier i woda.
Krok 7
Wymieszaj i odstaw na 10-15 minut.
Krok 8
Dodać całe gałązki mięty. Zamknij pokrywkę i gotuj dżem w trybie „Gulasz” przez 1 godzinę 45 minut, w multicookerze o dużej mocy wystarczy 1,5 godziny.
Krok 9
Dżem jest gotowy, kawałki brzoskwiń stały się przezroczyste, w kolorze miodu. Usuń gałązki mięty i wyrzuć.
Krok 10
Usuwamy również laskę cynamonu. Wlać dżem do wyparzonych słoików. Zamknąć pokrywkami. Wydajność dżemu wynosi około 2 litrów.
Krok 11
Miłych przygotowań!