Dżem dyniowy z marakują i limonką
gastronomia 28 października 2016 r Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 6 godzinKonserwowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1 kg dyni 5 marakuji 2 limonki 1 kg cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz dynię i pokrój w małe kostki. Z limonek wyciśnij sok, marakuję przekrój na pół, wydrąż miąższ i dodaj go razem z sokiem z limonki do dyni. Dodać cukier i odstawić na 6–8 godzin, aby mieszanina puściła sok.
Krok 2
Postawić na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut, następnie zdjąć z ognia i ostudzić.
Krok 3
Postawić ponownie na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu do momentu, aż będzie gotowy (dżem wyłożyć na spodek – w gotowym dżemie nie będzie rozsmarowanej ani kropli). Przygotowany dżem wlać do wysterylizowanych słoików i zamknąć pokrywkami.
PRZY OKAZJI
Przepis dostarczony i opracowany Maria Didurenko, twórczyni sklepu internetowego Varenyevar.