Dżem dyniowy z cytryną
gastronomia 15 maja 2012(3)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutGotowanieDeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘdynia (miazga) – 1 kgcytryna – 2 szt.cukier – 600 gkardamon – 2-3 pudełka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Dynię pokroić w kostkę, zasypać cukrem i odstawić na 2 godziny. Cytryny ze skórką pokroić w drobną kostkę, usuwając nasiona. Połącz z przygotowaną dynią, dodaj pokruszone strąki kardamonu i postaw na dużym ogniu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować, mieszając, przez około 20 minut. Wyjmij kardamon z dżemu i przełóż go do czystych, suchych słoików.
UWAGA DO GOSPODARKI
Nie przykrywaj słoików przygotowanym dżemem, dopóki nie całkowicie ostygnie.