Dżem cytrynowy w powolnej kuchence
gastronomia 10 września 2013 r Do przepisu
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutWypiekacz chlebaGotowanieDeserSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ6 cytryn o cienkiej skórce 1,2 kg cukru 1 łyżeczka. cukier waniliowy Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wolnowar i składniki.
Krok 2
Cytryny umyć, zaparzyć wrzątkiem i pokroić w cienkie półkola. Usuń nasiona.
Krok 3
Włącz tryb „Multi-cook”, ustaw temperaturę na 160°C, wlej do miski 1,2 litra zimnej wody, dodaj cytryny i zagotuj. Ustawić temperaturę na 130°C i piec przez 45 minut.
Krok 4
Dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać i gotować jeszcze 1 godzinę.
Krok 5
Gorący dżem wlać do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć. Odwróć do góry nogami, przykryj kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu.