Dżem cytrynowy
weneryczny 18 września 20090,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział4Komentarz Do przepisu
Ten dżem cytrynowy nosi tę nazwę czysto nominalnie, ponieważ w istocie mamy przed sobą słodki preparat, który popularnie nazywany jest „pięciominutowym”. Co samo w sobie jest bardzo dobre, ponieważ lepiej zachowuje składniki odżywcze, ponieważ obróbka cieplna jest minimalna. Dżem ten należy przechowywać w lodówce: ze względu na wysoką zawartość kwasu cytrynowego jest mało prawdopodobne, aby spleśniał, ale może stać się słodki. Ale bądźcie spokojni: tak wspaniały przysmak długo nie będzie się nudził na półce: przyjemnie jest go jeść w czystej postaci, dodawać do herbaty, a także stosować jako dodatek do serników, naleśników i kaszek.
Złożoność: łatwo Kalorie: 121,19 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 6 godzin Używany: 0,13 g/0,01 g/30,21GotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIcytryny – 2 kgcukier – 4 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki dżemu. Cytryny dokładnie umyj szczoteczką lub sztywną gąbką i płynem do mycia naczyń, aby usunąć woskową warstwę, którą producenci używają do powlekania owoców cytrusowych.
Krok 2
Bez obierania pokrój cytryny w grube plasterki. Usuń nasiona. Przełóż plasterki cytryny przez maszynę do mięsa z drobną kratką do szerokiego rondla lub miski. Dodać cukier i odstawić na 6-8 godzin. Od czasu do czasu mieszaj.
Krok 3
Pojemnik z mieszaniną cytryny postaw na małym ogniu i podgrzewaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie wyjmij z pieca i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 4
Powstały dżem cytrynowy wlać do suchych, wysterylizowanych słoików i przykryć plastikowymi pokrywkami. Włóż go do lodówki. Przechowywać przez 3-4 miesiące.
PRZYDATNE RADY
Do tego dżemu najlepiej używać cytryn z cienką skórką: po pierwsze są bardziej soczyste, a po drugie smak gotowego przysmaku będzie przyjemniejszy, bez wyraźnej goryczy.
PRZY OKAZJI
Możesz sterylizować słoiki z dżemem cytrynowym w kuchence mikrofalowej. Ustaw moc na maksymalną, napełnij słoiki gorącą wodą na głębokość 2–3 cm i umieść je w urządzeniu. Sterylizować przez 3 minuty. Spuścić wodę. Odwróć słoiki na ręczniki papierowe i pozostaw do wyschnięcia.