Dżem cytrynowy
Anastazja Wysocka 05 sierpnia 20154,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Taki prosty i słoneczny przepis! Zjada się bardzo szybko, więc przygotujcie go z dodatkiem
Złożoność: przeciętny Porcje: 15 Gotowanie: 50 minut Dodać. czas: 24 godzinyGotowanieŚniadaniePopołudniowa przekąskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 15 PORCJIcytryny – 1 kgcukier granulowany – 3 kgwoda – 2 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cytryny dokładnie myjemy i kroimy w cienkie, „przezroczyste” plasterki. Jeśli na skórce cytryny znajdują się plamy, należy je odciąć, aby cytryny nie stały się gorzkie. Usuń nasiona.
Krok 2
Plasterki cytryny układamy warstwami w emaliowanej misce, zalewamy całkowicie zimną wodą i odstawiamy na 24 godziny.
Krok 3
Po dniu odlej wodę, włóż cytryny do dużego rondla i zalej świeżą wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu pod przykryciem, aż skórkę z cytryny będzie można rozdrobnić w palcach.
Krok 4
Dodać cukier i gotować przez 20 minut. Następnie wyłącz ogień, przelej dżem do suchych, czystych słoików i włóż do gorącej (!) wody, aż dżem całkowicie ostygnie.