Dżem cytrynowo-jeżynowy z aronią „Magazyn witamin” według przepisu mojej babci
Elwina80 04 grudnia 2016 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Jeśli w dzieciństwie moja babcia przygotowywała dla nas ten dżem, teraz z radością robię go sama dla mojej rodziny. Dżem cytrynowo-jeżynowy z aronią to po prostu skarbnica witamin; jeśli przechowujesz ten dżem w swoim domu, zimą nie będziesz obawiać się żadnych przeziębień! A co najważniejsze, jest to bardzo smaczny przysmak!
Złożoność: łatwo Porcje: 1PustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘjeżyny 2 kgliście jeżyny 200 gsok z 1 cytrynywoda 1 laronia 200 gcukier 2 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Dokładnie umyj liście jeżyny. Przygotuj wywar z liści i 1 litra wody. Musisz gotować liście przez 20 minut. po zagotowaniu wody. Powstały bulion przecedzić przez durszlak, odrzucając same liście. Następnie do powstałego bulionu jeżynowego dodać cukier i zagotować syrop.
Krok 2
Gdy syrop będzie gotowy, dodać jeżyny i aronię, doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować przez 10 minut. Po zdjęciu z ognia powstały dżem należy pozostawić do ostygnięcia.
Krok 3
Następnie ponownie zagotuj dżem, dodaj sok z cytryny i ponownie gotuj przez 10 minut. Gotowy dżem wlać do wyparzonych słoików i zwinąć.
UWAGA DO GOSPODARKI
Ten wspaniały dżem zachowuje dobrą trwałość nawet do 2 lat.