Dżem cytrynowo-jeżynowy z aronią „Magazyn witamin” według przepisu mojej babci

Dżem cytrynowo-jeżynowy z aronią „Magazyn witamin” według przepisu mojej babci

Elwina80 04 grudnia 2016 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu

Jeśli w dzieciństwie moja babcia przygotowywała dla nas ten dżem, teraz z radością robię go sama dla mojej rodziny. Dżem cytrynowo-jeżynowy z aronią to po prostu skarbnica witamin; jeśli przechowujesz ten dżem w swoim domu, zimą nie będziesz obawiać się żadnych przeziębień! A co najważniejsze, jest to bardzo smaczny przysmak!

Złożoność: łatwo Porcje: 1PustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘjeżyny 2 kgliście jeżyny 200 gsok z 1 cytrynywoda 1 laronia 200 gcukier 2 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Dokładnie umyj liście jeżyny. Przygotuj wywar z liści i 1 litra wody. Musisz gotować liście przez 20 minut. po zagotowaniu wody. Powstały bulion przecedzić przez durszlak, odrzucając same liście. Następnie do powstałego bulionu jeżynowego dodać cukier i zagotować syrop.

Krok 2

Gdy syrop będzie gotowy, dodać jeżyny i aronię, doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować przez 10 minut. Po zdjęciu z ognia powstały dżem należy pozostawić do ostygnięcia.

Krok 3

Następnie ponownie zagotuj dżem, dodaj sok z cytryny i ponownie gotuj przez 10 minut. Gotowy dżem wlać do wyparzonych słoików i zwinąć.

UWAGA DO GOSPODARKI

Ten wspaniały dżem zachowuje dobrą trwałość nawet do 2 lat.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja