Dżem cytrusowy
gastronomia 22 listopada 2015 r Do przepisu
Proporcje owoców cytrusowych w tym dżemie można zmieniać według własnych upodobań (im więcej grejpfrutów, tym większa goryczka w dżemie). Jeśli chcesz nadać dżemowi piękny czerwonawy odcień, dodaj wydrążoną i drobno posiekaną pigwę. Masło nadaje dżemowi wyjątkową delikatną konsystencję, ale dżem jest świetny bez niego. Właściwie to nie jest dżem, ale marmolada – w angloamerykańskim rozumieniu tego słowa. Samo słowo pochodzi od portugalskiego marmelo, czyli pigwa. Początkowo tę słodycz robiono z pigwy, a potem zaczęto ją robić z owoców cytrusowych. Wśród Brytyjczyków marmolada jest jednym ze składników śniadań, smaruje się ją tostami i ma gorzki smak. Amerykanie uwielbiają słodką marmoladę i jedzą z nią naleśniki. Obydwa uwielbiamy i często zajadamy je łyżką ze słoiczka.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 129,79 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 0,22 g/0,20 g/31,92PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIRozpocznij gotowanie na 3 godziny przed podaniem2 duże różowe grejpfruty 3 duże pomarańcze 4 duże cytryny 2 kg cukru 1 łyżka. l. masło (opcjonalnie) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Owoce umyj pędzelkiem, osusz i pokrój na drobne kawałki wraz ze skórką. Wybierz nasiona i umieść je w lnianym worku.
Krok 2
Owoce włóż do rondla z 1,8 litra zimnej wody i umieść tutaj torebkę nasion. Doprowadzić do wrzenia i gotować dżem na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
Krok 3
Wyjmij torebkę – nie będzie Ci już potrzebna, dodaj cukier. Na małym ogniu, ciągle mieszając, całkowicie rozpuścić cukier.
Krok 4
Zwiększ ogień i gotuj dżem, aż zgęstnieje, od 30 do 50 minut. Jeśli lubisz, dodaj masło. Od razu przelać do wyparzonych słoików, gdy dżem jest jeszcze gorący. Zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu.