Dżem cebulowy z piwem i czekoladą
Do przepisu
Szalotka, suszone śliwki, czekolada i ciemne piwo, co może wyjść z tego oczywiście dżemu o niesamowitym kolorze i smaku.
Złożoność: łatwo Porcje: 12 Gotowanie: 1 godzinaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 12 PORCJI500 g bardzo małych szalotek 100 g suszonych śliwek 20–30 g gorzkiej czekolady (70–80% kakao) 1 szklanka ciemnego piwa 3 łyżki. l. brązowy cukier 2 łyżki. l. miód 3 łyżki. l. ocet balsamiczny 3 łyżki. l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Śliwki pokroić w cienkie paski. Obierz szalotki. W rondlu lub rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę, dodaj cebulę (jeśli cebula jest duża, przekrój ją na pół lub na ćwiartki). Gotuj na średnim ogniu, często mieszając, aż cebula będzie miękka, od 10 do 15 minut, w zależności od wielkości.
Krok 2
Dodać piwo, cukier, miód, ocet i suszone śliwki. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Gotuj, często mieszając, aż cebula zacznie się karmelizować, od 25 do 30 minut. W tym momencie dżem powinien być już dość gęsty.
Krok 3
Za 10 minut Aż do momentu, gdy będzie gotowy, do dżemu dodaj posiekaną na małe kawałki czekoladę. Zdejmij z ognia, lekko ostudź i przełóż do szklanego słoika. Dżem ten można przechowywać w lodówce około 2 miesięcy, z czasem staje się smaczniejszy.