Dżem bursztynowy z jabłek z kandyzowanymi owocami i cynamonem
Święta Zobnina 24 listopada 20100,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘcynamon – 1 laskacytryna, tylko sokjabłka – 2 kgcukier – 1,1 kgszafran – 1 szczypta Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jabłka pokroić, usunąć nasiona i pokroić w dowolne kawałki. Umieścić w rondlu i zalać wodą, aż płyn lekko przykryje jabłka. Gotuj na średnim ogniu, aż jabłka będą miękkie. Lekko ostudzić. Powstałą masę przetrzeć przez sito. Wróć na patelnię i dodaj cukier, szafran, sok z cytryny, cynamon i skórkę pokrojoną w drobną kostkę. Gotuj, odtłuszczając, przez 3 godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.