Dżem buraczany z wanilią
Ania S 31 sierpnia 2015 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Dżem doskonale komponuje się z sałatką ziemniaczaną i daniami z twarogu.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 1 godzinaMikserKonserwowanieKolacjaKolacjaPustyMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg buraków300 g cukru2 cytryny1 łyżka. białe wino1 laska wanilii Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Buraki (każdy osobno) zawinąć w folię i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50-60 minut.
Krok 2
Lekko ostudzić, obrać, pokroić na drobne kawałki i zmiksować w blenderze
Krok 3
Włożyć do rondelka, dodać cukier, sok z jednej cytryny i skórkę z cytryny, przekrojoną na pół laskę wanilii (nasiona należy wyskrobać) i wino
Krok 4
Mieszaj, gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut. Dżem przełóż do słoików z hermetycznymi pokrywkami, zamknij i sterylizuj przez 15 minut.