Dżem brzoskwiniowy z pomarańczami
gastronomia 27 sierpnia 2009 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 6064,00 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 18,90 g/2,70 g/1491,00GotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEcukier – 1,3 kgwoda – 2,5 szklankimałe pomarańcze – 6 szt.brzoskwinie – 1,5 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Brzoskwinie zalać wrzątkiem i zdjąć skórkę.
Krok 2
Owoce przekrój na pół i usuń nasiona. Obierz i wypestkuj pomarańcze. Owoce pokroić na małe kawałki.
Krok 3
W rondelku zagotuj wodę, dodaj cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez 5 minut, dodać owoce. Ponownie zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez 40 minut, ciągle mieszając. Gorący dżem wlać do wyparzonych słoików. Słoiki z dżemem wkładamy do wrzącej wody na 5 minut, następnie szczelnie zamykamy i odstawiamy do góry dnem, aż całkowicie ostygną.