Dżem brzoskwiniowy z pestkami
Do przepisu
Nasz dżem brzoskwiniowy z pestkami mógłby śmiało zaliczać się do „haute cuisine” w dziedzinie przetworów, gdyby coś takiego istniało. Oceńcie sami! Po pierwsze, zamiast cukru dodajemy wspaniały, aromatyczny miód łąkowy. Po drugie, do słoików z przygotowanym dżemem wlej odrobinę rumu. Po trzecie, dodajemy pestki owocu – ich wewnętrzną część, która w smaku przypomina trochę migdały, co sprawia, że konsystencja dżemu jest ciekawsza i niecodzienna. Cóż, po czwarte, jeśli zapytasz znajomych, czy próbowali czegoś podobnego, najprawdopodobniej odpowiedź będzie negatywna. Dlatego zdecydowanie warto przygotować coś tak ekskluzywnego, jak konfitura brzoskwiniowa z pestkami!
Złożoność: łatwo Kalorie: 107,32 kcal/porcję Porcje: 50 Gotowanie: 1 godzina Używany: 0,54 g/0,06 g/24,74GotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 50 PORCJI3 kg mocnych brzoskwiń 700 g cukru 1 litr smacznej wody do picia 250 g miodu łąkowego 200 g rumu Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj brzoskwinie na dżem. Następnie każdy owoc zalać wrzątkiem na 4-5 minut i przełożyć łyżką cedzakową na sito. Pozostawić do ostygnięcia i obrać ze skóry.
Krok 2
Brzoskwinie przekrój na pół, usuń pestki i rozłup je. Usuń jąderka. Odstawić do momentu użycia. Przygotowane brzoskwinie włóż do czystych i suchych litrowych słoików.
Krok 3
Przygotuj syrop na konfiturę brzoskwiniową z pestkami. Zagotuj wodę, cukier i miód. Gotuj przez 5 minut. Ochłodź syrop do temperatury pokojowej i polej nim brzoskwinie.
Krok 4
Do każdego słoika brzoskwiń włóż 3-4 pestki, wcześniej obrane (w tym celu można je najpierw zalać wrzącą wodą i pozostawić na 15 minut).
Krok 5
Słoiki z dżemem brzoskwiniowym przykryć pestkami pokrywkami i sterylizować we wrzącej wodzie przez 10 minut. Następnie zamknij, wyłóż na ręcznik i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
PRZYDATNE RADY
Ilość wody na konfiturę brzoskwiniową z pestkami można dostosować do smaku. Jeśli wolisz grubszą wersję, to zmniejsz objętość do 500 ml lub nawet 400 ml.
PRZY OKAZJI
Jeśli dzieci będą jeść dżem brzoskwiniowy z pestkami, nie dodawaj rumu do słoików. Do aromatyzowania można użyć laski wanilii: dodać ją na 5 minut przed końcem gotowania, a następnie po prostu wyjąć.