Dżem brzoskwiniowy z kardamonem i gałką muszkatołową

Dżem brzoskwiniowy z kardamonem i gałką muszkatołową

Dżem brzoskwiniowy z kardamonem Do przepisu

Zastępca redaktora naczelnego magazynu Gastronom Marianna Orlinkova dzieli się przepisem na delikatny dżem z soczystych brzoskwiń z aromatycznymi przyprawami.

Złożoność: łatwo Kalorie: 192,02 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 0,53 g/0,10 g/47,89PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1,3 kg brzoskwiń lub nektarynek 1 kg cukru 8–10 strąków kardamonu 1 kwiat gałki muszkatołowej lub 1/5 gałki muszkatołowej Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przekrój brzoskwinie/nektarynki na pół i obracaj połówki w przeciwnych kierunkach, aby je rozdzielić. Usuń dół. Brzoskwinie pokroić na 8-12 kawałków, w zależności od wielkości, i umieścić w rondlu.

Krok 2

Brzoskwinie zasypać cukrem i odstawić na 15 minut. – Niech dadzą ci sok.

Krok 3

Dodaj pokruszone strąki kardamonu i gałkę muszkatołową (lub posiekaną gałkę muszkatołową) na patelnię.

Krok 4

Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu i gotować, delikatnie mieszając, przez 15 minut. Ułożyć w wysterylizowanych słoikach i w razie potrzeby zakręcić.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja