Dżem brzoskwiniowy z kardamonem i gałką muszkatołową
Do przepisu
Zastępca redaktora naczelnego magazynu Gastronom Marianna Orlinkova dzieli się przepisem na delikatny dżem z soczystych brzoskwiń z aromatycznymi przyprawami.
Złożoność: łatwo Kalorie: 192,02 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 0,53 g/0,10 g/47,89PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1,3 kg brzoskwiń lub nektarynek 1 kg cukru 8–10 strąków kardamonu 1 kwiat gałki muszkatołowej lub 1/5 gałki muszkatołowej Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przekrój brzoskwinie/nektarynki na pół i obracaj połówki w przeciwnych kierunkach, aby je rozdzielić. Usuń dół. Brzoskwinie pokroić na 8-12 kawałków, w zależności od wielkości, i umieścić w rondlu.
Krok 2
Brzoskwinie zasypać cukrem i odstawić na 15 minut. – Niech dadzą ci sok.
Krok 3
Dodaj pokruszone strąki kardamonu i gałkę muszkatołową (lub posiekaną gałkę muszkatołową) na patelnię.
Krok 4
Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu i gotować, delikatnie mieszając, przez 15 minut. Ułożyć w wysterylizowanych słoikach i w razie potrzeby zakręcić.