Dżem brzoskwiniowy

Dżem brzoskwiniowy

gastronomia 31 sierpnia 2015 r Do przepisu

Dżem brzoskwiniowy to doskonały preparat na zimę. Tak, będziesz musiał trochę popracować, ale wynik jest zdecydowanie tego wart. Wyobraź sobie, jak otwierasz słoik z dżemem, a po całej kuchni rozchodzi się aromat prawdziwego lata. Dżem można wykorzystać w dowolny sposób: po prostu zjeść z herbatą, posmarować porannym tostem, wymieszać z twarogiem lub jogurtem, namoczyć warstwy biszkoptu.

Złożoność: łatwo Porcje: 5 Gotowanie: 1 godzina 30 minutŚniadaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 5 PORCJI18 dużych, dojrzałych brzoskwiń 1/4 szklanki wody 2,25 szklanki cukru 3/4 szklanki miodu 1 laska wanilii Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Brzoskwinie włożyć do garnka z wrzącą wodą i blanszować przez 2 minuty. Natychmiast przełóż do miski z zimną wodą, a następnie na ręczniki papierowe. Brzoskwinie obierz, usuń pestkę i pokrój na 4 części.

Krok 2

Brzoskwinie włóż do rondla, dodaj wodę i zagotuj. Gotuj na małym ogniu, przykrywając patelnię pokrywką, przez 10–15 minut, aż będzie miękka. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Za pomocą blendera zmiel brzoskwinie na gładkie puree.

Krok 3

Do puree brzoskwiniowego dodać cukier i miód. Laskę wanilii przekrój wzdłuż, wyskrob nasiona i wrzuć na patelnię razem z laską. Postawić na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować, często mieszając, przez 10 minut, aż puree zgęstnieje.

Krok 4

Wyjmij laskę wanilii i włóż gorące puree do gorących, wysterylizowanych słoików. Zwiń słoiki żelaznymi pokrywkami, odwróć je do góry nogami i dobrze owiń kocem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja