Dżem brzoskwiniowo-miodowy
gastronomia 13 lipca 2015 r Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina 50 minutMikserGotowanieKonserwowanieŚniadaniePopołudniowa przekąskaPustyMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ2 kg dojrzałych brzoskwiń 400 g miodu kwiatowego 2 laski wanilii Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Do dużego rondla zalać wrzącą wodą 2 kg dojrzałych brzoskwiń. Gotuj 15 minut, ostudź, usuń skórę. Brzoskwinie pokroić na ćwiartki i usunąć pestki. Zmiksuj brzoskwinie. Wymieszaj z 400 g miodu kwiatowego i dodaj nasiona z 2 przeciętych wzdłuż lasek wanilii wraz z samymi strąkami. Gotuj w rondlu o grubym dnie, cały czas mieszając, na małym ogniu przez 10 minut. Gorący dżem wlać do wyparzonych słoików i zamknąć. Przechowywać w lodówce.
PRZY OKAZJI
Pamiętaj, że różne rodzaje miodu mogą dosłownie smakować tak samo jak dwa różne produkty. Nie używaj bezmyślnie nieprzetestowanych odmian w swoich zwykłych przepisach.