Dżem borówkowy z przyprawami

Dżem borówkowy z przyprawami

gastronomia 22 czerwca 20075,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz3528.jpg3528.jpg3528.jpg3528.jpg Do przepisu

Masz dość zwykłych słodkich przetworów? Przygotuj pikantny dżem z borówek według naszego przepisu! Oczywiście wielu zrobiło coś podobnego, ale główną „sztuczką” tego przysmaku są aromatyczne dodatki: cynamon, anyż, goździki. To oni fantastycznie odmieniają smak dżemów i przenoszą go na nowy, wyższy poziom. Nawiasem mówiąc, idealnie nadaje się do picia herbaty w zimnych porach roku, ponieważ ma właściwości rozgrzewające. Dlatego też, jeśli jesienią złapie Was deszcz lub zmarzniecie podczas zimowego spaceru, gorąco polecamy zastosować dżem z borówek z przyprawami jako słodki „lek” – smaczny i aromatyczny!

Złożoność: łatwo Kalorie: 64,38 kcal/porcję Porcje: 3 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 4 godziny Używany: 0,22 g/0,16 g/15,72GotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 3 PORCJEborówki – 1 kgcukier – 450 gcynamon – 1 laskaanyż gwiazdkowaty – 2 szt.goździki – 5 pąków Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj borówki na dżem. Posortuj, oddzielając uszkodzone i zgniłe jagody, a następnie spłucz dużą ilością wody. Borówki odcedzamy na durszlaku i układamy na ręcznikach papierowych do wyschnięcia.

Krok 2

Umieść jagody w dużej emaliowanej lub miedzianej misce. Dodać cukier i pozostawić w temperaturze pokojowej na 4 godziny. W tym czasie jagody puszczą sok.

Krok 3

Miskę z borówkami postaw na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Dodaj laskę cynamonu, anyż gwiazdkowaty i pąki goździków. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu odgarniając pianę, przez 40 minut.

Krok 4

Gorący dżem borówkowy przełóż do suchych, wysterylizowanych słoików i zamknij pokrywkami. Wyłożyć na podwójnie złożony ręcznik i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w suchym, ciemnym miejscu.

PRZYDATNE RADY

Dżem borówkowy z przyprawami nadaje się jako sos do smażonego lub pieczonego drobiu. W takim przypadku lepiej usunąć przyprawy. Jeśli chcesz, zmiksuj dżem w blenderze.

PRZY OKAZJI

Przyprawy do dżemu borówkowego można zmieniać według własnego gustu, niektóre usuwając i dodając inne. Jeśli na przykład uznasz, że goździki są za mocne, zastąp je kilkoma pudełeczkami kardamonu lub naturalną wanilią.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja