Dżem bez cukru dla diabetyków
Do przepisu
Dżem bez cukru dla diabetyków można przygotować z dowolnych jagód i owoców. Pytanie brzmi, czego użyć zamiast cukru. Korzyści płynące ze stosowania fruktozy zostały przesadzone. Nie jest tak szkodliwa dla cukrzycy jak sacharoza, jednak jej stosowanie w każdym przypadku musi być znacznie ograniczone, ponieważ fruktoza jest wysokokaloryczna, sprzyja otyłości, prowadzi do zwiększonej insulinooporności i ostatecznie do rozwoju cukrzycy. Dlatego w naszym przepisie na dżem truskawkowy stosujemy inne słodziki. Najbardziej nieszkodliwe są naturalny ekstrakt ze stewii i erytrytol. Sprzedawane są pojedynczo w proszku, a często w mieszaninie. Możesz skorzystać z dowolnej opcji. Każdy słodzik, a w szczególności stewia, ma lekko gorzki posmak, dlatego w przypadku dżemu bardzo ważne jest dobranie odpowiedniej dawki – tak, aby słodkość była wystarczająca, a goryczka nie była zbyt wyczuwalna. Tutaj, podobnie jak w innych przypadkach, wiele zależy od producenta. Spróbuj!
Złożoność: łatwo Kalorie: 43,00 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 4 godziny Używany: 0,81 g/0,42 g/7,90PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJITruskawka 600 grStewia lub erytrytol w proszku 60 gr Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj truskawki i usuń łodygi. Sortuj jagody. Duże pokroić na kawałki, małe zostawić w całości. Część jagód, około jedną czwartą, te niezbyt piękne, rozgnieć tłuczkiem w małym rondlu.
Dżem bez cukru dla diabetyków ()
Krok 2
Do zmiksowanych jagód dodaj proszek stewii, zamieszaj i postaw rondelek na ogniu. Mieszając, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut. Puree stopniowo zmieni się w syrop.
Dżem bez cukru dla diabetyków ()
Krok 3
Dodaj wszystkie pozostałe jagody do rondla, zagotuj mieszaninę na dużym ogniu, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj na wolnym ogniu przez 5-10 minut, regularnie odtłuszczając. Zdejmij z ognia i poczekaj, aż dżem ostygnie.
Dżem bez cukru dla diabetyków ()
Krok 4
Doprowadzić dżem ponownie do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 1-2 minuty. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. I ponownie zagotuj. Powtórz ten cykl trzy razy. Posmakuj dżemu w trakcie. Jeśli uznasz, że jest za mało słodki, dodaj trochę stewii.
Dżem bez cukru dla diabetyków ()
Krok 5
Gorący dżem bez cukru wlewamy do małych, wyparzonych słoiczków i szczelnie zamykamy. Pozwól słoikom całkowicie ostygnąć. Przechowywać w lodówce.
Dżem bez cukru dla diabetyków ()
UWAGA DO GOSPODARKI
Cukier nie tylko nadaje słodyczy dżemowi: działa jako zagęszczacz i konserwant. Dżem bez cukru dla diabetyków nie będzie gęsty. Ale możesz użyć żelatyny, agaru, a nawet skrobi jako zagęszczacza. Inną sprawą jest to, że te dodatki nie przedłużą trwałości dżemu i nie będzie możliwości przygotowania go na zimę.
PRZY OKAZJI
Jeśli nadal nie lubisz smaku słodzików, możesz zrobić dżem bez cukru dla diabetyków z niewielką ilością fruktozy, np. na 600 g jagód, weź 100 g fruktozy i dodaj 20-30 g stewia w proszku.