Dżem bazyliowy
Natalia Makuszkina 17 września 20105,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 3 Gotowanie: 30 minutKuchnia włoskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJEbardzo świeża bazylia, bez suszonych liści, inaczej będzie smakować jak siano – 6 dobrych pęczków (200-300 g)cukier – 1100 gwoda – 500 mlpektyna (Quentin) – 1 saszetkacytryna, sam sok – 1 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozpuść cukier we wrzącej wodzie, dodaj pokrojoną w plasterki cytrynę. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Umytą i osuszoną bazylię możesz rozerwać w dłoniach na pół i wrzucić do syropu. Gotuj przez 20-30 minut. Napięcie. Włóż plasterki cytryny z powrotem do złocistego płynu, dodaj pektynę i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu pektyny, przelej do słoików. PS W składnikach na puszce nie było mowy o wodzie, ale o soku z cytryny, więc myślę, że syrop można zrobić tylko z tego. Źródło:
UWAGA DO GOSPODARKI
Podawać do serów i zimnych przystawek drobiowych. Można go również stosować do przygotowywania sosów, dań słodko-kwaśnych czy sosów (z soków z pieczeni).