Dżem aroniowy z jabłkami
Henrietta 01 września 2015 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Od dawna nie było tajemnicą, że aronia zawiera wiele przydatnych substancji. Zawiera witaminy A, C, B1, B2, E, P, PP, karoten, mangan, miedź, bor, jod, magnez, molibden, żelazo, antocyjaniany. Owoce aronii zawierają cukry, kwas foliowy, nikotynowy, jabłkowy i inne kwasy organiczne, ryboflawinę, filochinon, tokoferole, cyjaninę, pirodoksynę, tiaminę, garbniki i pektyny. Owoce aronii (a także owoce feijoa) zawierają dużo jodu, dlatego są przydatne przy wolu rozlanym toksycznym. W miąższu jagód znaleziono także amigdalinę, kumarynę i inne związki. Ściągający smak aronii przypomina nam, że zawiera dużo garbników, kwasów organicznych i pektyn, co oznacza, że świetnie wpływa na trawienie!
Złożoność: przeciętny Porcje: 1KonserwowaniePustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘaronia – 500 gjabłka – 500 gcukier – 1,2 kgwoda – 2 szklanki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Sortujemy jagody jarzębiny i myjemy je.
Krok 2
Przygotuj jabłka – umyj, obierz i pokrój na małe kawałki.
Krok 3
Do jabłek dodać jagody jarzębiny i delikatnie wymieszać.
Krok 4
Posyp powstałą mieszaninę cukrem.
Krok 5
…dodaj wodę
Krok 6
…i wymieszać (pozwolić zaparzyć, ja zostawiłam na noc).
Krok 7
Zagotuj naszą mieszaninę w dwóch lub trzech partiach.
Krok 8
Podczas gotowania mieszaniny sterylizuj słoiki.
Krok 9
Powstały dżem wlać do słoików.
Krok 10
I cieszymy się naszym JAMEM przez całą zimę.