Dżem aroniowy z jabłkami
Olga Grezowa 09 sierpnia 2019(4)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Bardzo smaczny, lekko cierpki dżem aroniowy z jabłkami. Lepiej zrobić więcej na raz.
Złożoność: łatwo Kalorie: 5674,87 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 24 godziny Dodać. czas: 1 godzina Używany: 18,16 g/5,03 g/1379,89GotowanieŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetUrodzinyŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg aronii, oderwanej od gałązek, opłukanej na durszlaku500 g + 700 g cukru2 szklanki wodysok z około 1/4 cytryny (opcjonalnie)1-2 laski cynamonu700 g jabłek (w odpowiednim czasie obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
W dużym rondlu zagotuj wodę i włóż do niej jagody aronii na 3-5 minut. Wygodniej jest to zrobić bezpośrednio w durszlaku. Wyjąć i ostudzić pod bieżącą zimną wodą. Odbywa się to tak, że twarda skórka jagód staje się bardziej miękka.
Krok 2
W dużym rondlu zagotuj syrop z 2 łyżek. woda i 500 gr. cukier (wystarczy wymieszać oba składniki i chwilę podgotować). Do syropu włóż jagody, zagotuj i gotuj przez 3-4 minuty. Zdejmij patelnię z ognia i zapomnij o niej na 8 godzin.
Krok 3
Po około 8 godzinach postaw syrop z aronii na małym ogniu. Do dużego rondla na drugim palniku wlej wodę i od razu przystąp do pracy z jabłkami – umyj, obierz, pokrój. Obrane jabłka lepiej włożyć do wody zakwaszonej cytryną (aby nie czerniały). Jabłka zalać wrzącą wodą na około 6-8 minut (w zależności od twardości). Lepiej zrobić to jeszcze raz w durszlaku. Nie powinny się gotować. Schłodzić pod bieżącą zimną wodą.
Krok 4
W tym czasie syrop z aronii powinien się zagotować. Wsyp do niego 700 g cukru i poczekaj, aż zacznie bulgotać. Dodaj do tego laskę cynamonu, sok z cytryny i ostudzone jabłka. Doprowadzić do wrzenia i gotować kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 5
Na tym etapie najprawdopodobniej syrop w dżemie będzie nadal dość płynny. Zdejmij patelnię z pieca i pozostaw na noc. Rano ponownie zagotuj dżem i gotuj przez 10 minut na małym ogniu, mieszając. Teraz możesz zamknąć go w wysterylizowanych słoikach.