Dżem arbuzowy z wanilią

Dżem arbuzowy z wanilią

gastronomia 07 września 2015 rDżem arbuzowy z wanilią Do przepisu

Wiele osób wie, że ze skórek arbuza powstają wspaniałe kandyzowane owoce. Niektórzy próbowali ich lub nawet sami je ugotowali, ale to nie koniec. Z arbuza można zrobić dżem, wykorzystując zarówno skórkę, jak i miąższ. Aby uzyskać jaśniejszy smak, dodaj do dżemu wanilię i sok z cytryny lub limonki.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 201,81 kcal/porcję Porcje: 25 Gotowanie: 2 godziny Używany: 0,25 g/0,04 g/50,24PustySKŁADNIKI NA 25 PORCJI1 kg arbuza 300 ml wody 1,2 kg cukru 1 laska wanilii z jednej cytryny Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Arbuza pokroić w plasterki. Oddzielić miąższ od skórki. Ze skórek odetnij zieloną skórkę, a skórki pokrój w średnią kostkę o wymiarach 2×2 cm, zalej zimną wodą na 10-15 minut.

Krok 2

Miąższ pokroić w kostkę 2×2 cm, włożyć do rondelka, zalać gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia, następnie odcedzić na durszlaku i lekko przestudzić.

Krok 3

Aby przygotować syrop, w dużym rondlu połącz wodę z cukrem, zagotuj i gotuj przez kolejne 10 minut. Dodaj skórki, ponownie zagotuj i gotuj przez 25 minut. Ostudź i powtórz proces, a następnie ponownie ostudź. Dodać sok z cytryny i laskę wanilii, przeciąć wzdłuż, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.

Krok 4

Wlać dżem do czystych, wysterylizowanych słoików i zamknąć pokrywki.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja