Dżem arbuzowy z wanilią
gastronomia 07 września 2015 r Do przepisu
Wiele osób wie, że ze skórek arbuza powstają wspaniałe kandyzowane owoce. Niektórzy próbowali ich lub nawet sami je ugotowali, ale to nie koniec. Z arbuza można zrobić dżem, wykorzystując zarówno skórkę, jak i miąższ. Aby uzyskać jaśniejszy smak, dodaj do dżemu wanilię i sok z cytryny lub limonki.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 201,81 kcal/porcję Porcje: 25 Gotowanie: 2 godziny Używany: 0,25 g/0,04 g/50,24PustySKŁADNIKI NA 25 PORCJI1 kg arbuza 300 ml wody 1,2 kg cukru 1 laska wanilii z jednej cytryny Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Arbuza pokroić w plasterki. Oddzielić miąższ od skórki. Ze skórek odetnij zieloną skórkę, a skórki pokrój w średnią kostkę o wymiarach 2×2 cm, zalej zimną wodą na 10-15 minut.
Krok 2
Miąższ pokroić w kostkę 2×2 cm, włożyć do rondelka, zalać gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia, następnie odcedzić na durszlaku i lekko przestudzić.
Krok 3
Aby przygotować syrop, w dużym rondlu połącz wodę z cukrem, zagotuj i gotuj przez kolejne 10 minut. Dodaj skórki, ponownie zagotuj i gotuj przez 25 minut. Ostudź i powtórz proces, a następnie ponownie ostudź. Dodać sok z cytryny i laskę wanilii, przeciąć wzdłuż, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
Krok 4
Wlać dżem do czystych, wysterylizowanych słoików i zamknąć pokrywki.