Dżem arbuzowy z cytryną
solovieva.kn 31 sierpnia 2015 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz Do przepisu
Najlepszy arbuz – duży, chrupiący, soczysty, świeży! Ale niestety arbuz jest produktem sezonowym. Zachowałam jego aromat w słoiczku po dżemie. Otworzę ją w czasie pierwszego sezonu śniegowego i będę wdychać zapach odchodzącego lata
Złożoność: łatwo Porcje: 1GotowanieKolacjaPopołudniowa przekąskaDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg miąższu arbuza ze skórką3 cytryny1 kg cukru Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wytnij miąższ z arbuza ze skórki, umyj cytryny, pokrój w plasterki razem ze skórką. Dodać 1/3 cukru i odstawić na 2 godziny.
Krok 2
Dodajemy resztę cukru i odstawiamy na noc do lodówki.
Krok 3
Rano zagotuj mieszaninę, usuwając pianę. Fajny. Pozostawić na 2 godziny, następnie ponownie gotować przez 15-20 minut.
Krok 4
Rozdzielić do słoików. Otwarte w okresie palącej tęsknoty za latem
PRZYDATNE RADY
W razie potrzeby cytrynę można zastąpić limonką.