Dżem arbuzowy
Tatiana Neblandinka 05 sierpnia 20154,67 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godzinyMikserGotowanieKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ650 g miąższu arbuza300 g cukruskórka z 1 cytrynygałązka rozmarynupaczka pektyny (lub czegoś podobnego) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
W blenderze robimy puree z miąższu arbuza.
Krok 2
Dodaj tam cukier, rozmaryn i skórkę.
Krok 3
Włóż do wolnowaru w trybie gotowania na wolnym ogniu na 80 minut.
Krok 4
Na 15-20 minut przed końcem gotowania dodać pektynę (zgodnie z instrukcją).
Krok 5
Konfiturę przekładamy do słoików po usunięciu rozmarynu i zamykamy na zimę. Na początku konfitura nie będzie całkiem gęsta, ale po stężeniu nabierze masy przypominającej konfiturę.