Dżem agrestowy z orzechami

Dżem agrestowy z orzechami

Tatiana Neblandinka 08 lipca 2020 r5.00(1)Dodaj do ulubionychUdziałDżem agrestowy z orzechamiDżem agrestowy z orzechami, ZahodnikDżem agrestowy z orzechamiDżem agrestowy z orzechami, Zahodnik Do przepisu

Jeśli nigdy nie robiliście dżemu agrestowego z orzechami, koniecznie to zróbcie. Różni się dość znacznie od wszystkich podobnych zarówno smakiem, jak i wyglądem. Konsystencja naszego dżemu jest bliższa dżemowi, a dodatek orzechów czyni go jeszcze bardziej oryginalnym. Ten przysmak jest bardzo przyjemny do spożycia po prostu z gniazdka, popijany dobrą herbatą. Dżem ten można również połączyć ze świeżym białym pieczywem lub wykorzystać jako nadzienie do ciasta. Warto spróbować! W każdym razie konfitura agrestowa z orzechami zapewni Ci ciekawe doznania kulinarne, dlatego na pewno nie będziesz żałować godziny spędzonej w kuchni podczas przygotowywania dania.

Złożoność: łatwo Kalorie: 86,64 kcal/porcję Porcje: 66 Gotowanie: 1 godzina Używany: 0,57 g/2,01 g/17.14GotowanieKonserwowanieKolacjaPopołudniowa przekąskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetŚwięto dzieciPiknikSKŁADNIKI NA 66 PORCJIagrest – 1 kgorzechy włoskie łuskane – 200 gwoda pitna – 250 mlcukier – 1 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj agrest na dżem z orzechami. Posortuj jagody, następnie opłucz je pod bieżącą wodą i dobrze osusz na ręcznikach papierowych. Przytnij końcówki.

Krok 2

Orzechy włoskie na konfiturę posiekać nożem, niezbyt drobno. Jeśli są wilgotne, włóż je na czystą patelnię i osusz na małym ogniu. Całkowicie ostudzić.

Krok 3

Przygotuj syrop na dżem agrestowy z orzechami. Aby to zrobić, do dużego rondla wlej wodę pitną i dodaj cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1 minutę.

Krok 4

Zanurz orzechy we wrzącym syropie dżemowym. Ponownie zagotuj i gotuj przez 5 minut. Agrest przepuścić przez maszynę do mięsa i dodać do syropu z orzechami włoskimi.

Krok 5

Gotuj dżem agrestowy z orzechami przez 10–15 minut, okresowo zbierając pianę. Następnie wlać do suchych, wysterylizowanych słoików i zakręcić. Wyłożyć na podwójnie złożony ręcznik i pozostawić do ostygnięcia.

PRZYDATNE RADY

Jeżeli chcesz uniknąć pestek w konficie agrestowej z orzechami, już na pierwszym etapie przygotowania potrawy przekrój każdą jagodę z boku i wyjmij ją rączką łyżeczki lub niezbyt ostrym nożem.

PRZY OKAZJI

Syrop z dżemu agrestowego z orzechami można przygotować na bazie wywaru z liści wiśni. Aby to zrobić, napełnij je wodą, zagotuj i gotuj przez 5 minut. Następnie ostudź, odcedź i użyj do przygotowania syropu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja