Dżem agrestowy z orzechami
Tatiana Neblandinka 08 lipca 2020 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Jeśli nigdy nie robiliście dżemu agrestowego z orzechami, koniecznie to zróbcie. Różni się dość znacznie od wszystkich podobnych zarówno smakiem, jak i wyglądem. Konsystencja naszego dżemu jest bliższa dżemowi, a dodatek orzechów czyni go jeszcze bardziej oryginalnym. Ten przysmak jest bardzo przyjemny do spożycia po prostu z gniazdka, popijany dobrą herbatą. Dżem ten można również połączyć ze świeżym białym pieczywem lub wykorzystać jako nadzienie do ciasta. Warto spróbować! W każdym razie konfitura agrestowa z orzechami zapewni Ci ciekawe doznania kulinarne, dlatego na pewno nie będziesz żałować godziny spędzonej w kuchni podczas przygotowywania dania.
Złożoność: łatwo Kalorie: 86,64 kcal/porcję Porcje: 66 Gotowanie: 1 godzina Używany: 0,57 g/2,01 g/17.14GotowanieKonserwowanieKolacjaPopołudniowa przekąskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetŚwięto dzieciPiknikSKŁADNIKI NA 66 PORCJIagrest – 1 kgorzechy włoskie łuskane – 200 gwoda pitna – 250 mlcukier – 1 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj agrest na dżem z orzechami. Posortuj jagody, następnie opłucz je pod bieżącą wodą i dobrze osusz na ręcznikach papierowych. Przytnij końcówki.
Krok 2
Orzechy włoskie na konfiturę posiekać nożem, niezbyt drobno. Jeśli są wilgotne, włóż je na czystą patelnię i osusz na małym ogniu. Całkowicie ostudzić.
Krok 3
Przygotuj syrop na dżem agrestowy z orzechami. Aby to zrobić, do dużego rondla wlej wodę pitną i dodaj cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1 minutę.
Krok 4
Zanurz orzechy we wrzącym syropie dżemowym. Ponownie zagotuj i gotuj przez 5 minut. Agrest przepuścić przez maszynę do mięsa i dodać do syropu z orzechami włoskimi.
Krok 5
Gotuj dżem agrestowy z orzechami przez 10–15 minut, okresowo zbierając pianę. Następnie wlać do suchych, wysterylizowanych słoików i zakręcić. Wyłożyć na podwójnie złożony ręcznik i pozostawić do ostygnięcia.
PRZYDATNE RADY
Jeżeli chcesz uniknąć pestek w konficie agrestowej z orzechami, już na pierwszym etapie przygotowania potrawy przekrój każdą jagodę z boku i wyjmij ją rączką łyżeczki lub niezbyt ostrym nożem.
PRZY OKAZJI
Syrop z dżemu agrestowego z orzechami można przygotować na bazie wywaru z liści wiśni. Aby to zrobić, napełnij je wodą, zagotuj i gotuj przez 5 minut. Następnie ostudź, odcedź i użyj do przygotowania syropu.