Dżem agrestowy na zimę

Dżem agrestowy na zimę

Dżem agrestowy na zimę, Zahodnik Do przepisu

Nasze babcie dawno temu robiły dżem agrestowy na zimę. Przepuściły jagody przez maszynę do mięsa, a następnie przetarły je przez sito, aby pozbyć się nasion i kawałków szorstkiej skórki. Teraz odmiany agrestu mają delikatną skórkę, a blender został wynaleziony dawno temu. Więc zrobienie dżemu agrestowego stało się znacznie łatwiejsze.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 72,68 kcal/porcję Porcje: 50 Gotowanie: 1 godzina 50 minut Używany: 0,16 g/0,04 g/18,43PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 50 PORCJI1 kg agrestu 800 g cukru i skórka z jednej cytryny Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Sortuj jagody na dżem agrestowy na zimę. Odetnij łodygi agrestu. Jagody włóż do miski i spłucz zimną wodą. Umieścić na durszlaku i pozostawić do ostygnięcia. Następnie wyłóż jagody na rozłożony ręcznik i pozostaw do całkowitego wyschnięcia.

Krok 2

Włóż agrest do miski robota kuchennego i za pomocą końcówki ostrza zmiksuj je na gładkie puree. Można to również zrobić za pomocą blendera. Puree agrestowe przełożyć do rondelka.

Krok 3

Zetrzyj skórkę z cytryny na najdrobniejszej tarce. Wyciśnij sok z cytryny. Do agrestu dodać sok i skórkę. Umieść cukier na patelni i dobrze wymieszaj. Pozostaw na 30 minut.

Krok 4

Postaw rondelek na średnim ogniu i zagotuj dżem, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Zmniejsz ogień, usuń pianę i gotuj dżem na małym ogniu, aż zgęstnieje, cały czas mieszając i odtłuszczając, przez 1 godzinę.

Krok 5

Gorący dżem włóż do gorących, suchych, wysterylizowanych słoików i zamknij wysterylizowanymi metalowymi pokrywkami. Ostudzić i przechowywać w temperaturze pokojowej.

PRZYDATNE RADY

Agrest zawiera dużo naturalnej pektyny, dlatego dżem agrestowy z czasem zgęstnieje bardziej niż wtedy, gdy przelejemy go do słoików. Bądź na to przygotowany.

PRZY OKAZJI

Do dżemu agrestowego na zimę możesz dodać nie tylko sok i skórkę z cytryny. Spróbuj użyć innych owoców cytrusowych, takich jak pomarańcza lub grejpfrut. Lub dodaj do dżemu posiekaną laskę wanilii.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja