Dżem agrestowy na zimę

Dżem agrestowy na zimę

Dżem agrestowy na zimę, ZahodnikDżem agrestowyDżem agrestowy na zimę, ZahodnikDżem agrestowy Do przepisu

Dżem agrestowy na zimę to najlepsze, co można zrobić z tych jagód. Co więcej, pamiętaj, aby wziąć niedojrzałe, w przeciwnym razie wynik będzie zupełnie inny. A rodzaj agrestu w tym przypadku praktycznie nie ma znaczenia: tylko nasiona niedojrzałych jagód są dość miękkie, więc nie trzeba ich wyjmować. Ponadto to właśnie ten rodzaj agrestu nada dżemowi przyjemny kwaśny smak, za co cenimy to danie. Jednak proces jego przygotowania należy zaplanować, jak mówią, mądrze! Faktem jest, że podstawą syropu z dżemu agrestowego jest napar z pachnących liści wiśni, którego uzyskanie wymaga czasu – około 8–9 godzin. Pamiętaj, aby wziąć to pod uwagę, jeśli nagle planujesz podać przysmak na stole o określonej godzinie.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 2133,37 kcal/porcję Porcje: 3 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 8 godzin Używany: 2,33 g/0,67 g/538,50GotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJEagrest – 1 kg liście wiśni – 15–20 szt. woda do picia – 500 ml cukier – 1,5 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj agrest na dżem na zimę. Posortuj jagody, usuwając zepsute lub miękkie, następnie umyj je i odetnij końcówki ostrym nożem. Wlać do rondla.

Krok 2

Liście wiśni dokładnie umyj i dodaj na patelnię z agrestem. Zagotuj wodę pitną i zalej agrest. Zamknąć pojemnik i pozostawić na 8-9 godzin.

Krok 3

Powstały napar na syrop z dżemu agrestowego wlać do osobnego rondelka. Usuń liście wiśni. Umieść jagody w misce lub małym rondlu.

Krok 4

Napar szybko zagotuj. Dodać cukier i gotować na małym ogniu, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści, a syrop zgęstnieje (około 20 minut).

Krok 5

Do wrzącego syropu wlać agrest. Ponownie zagotuj. Gotuj dżem na średnim ogniu przez 15 minut, okresowo zbierając pianę (od tego zależy wygląd potrawy).

Krok 6

Szybko ostudź gotowy dżem agrestowy, w przeciwnym razie nabierze brzydkiego brązowego odcienia. Aby to zrobić, włóż patelnię z dżemem do pojemnika z zimną wodą. Zmieniaj go okresowo lub dodawaj kostki lodu.

Krok 7

Schłodzony dżem agrestowy włóż do suchych, wysterylizowanych słoików i zamknij plastikowymi lub zakręcanymi pokrywkami. Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu.

PRZYDATNE RADY

Prawidłowo przygotowany dżem agrestowy na zimę nie wymaga walcowania na gorąco. Dobrze przechowuje się nawet poza lodówką, jeśli oczywiście przestrzegasz wszystkich zwykłych zasad przygotowania (czyste słoiki, czyste łyżki, czyste pokrywki).

PRZY OKAZJI

Dżem okazuje się niezwykle smaczny, jeśli zrobisz go z agrestu odmiany Black Negus – fioletowego, o wyraźnym aromacie. Co ciekawe, swoim smakiem wielu osobom przypomina wiśnię.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja