Dynia w marynacie
OZornik 15 sierpnia 2020 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Ostra dynia bardzo dobrze komponuje się z mięsem, dodatkiem do sałatek lub podawana jako samodzielna przystawka. Okazuje się bardzo smaczne, ostre i niezwykłe.
Złożoność: łatwo Kalorie: 81,08 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 12 godz Używany: 0,68 g/0,17 g/21,24PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIdynia 500 gwoda 600 grocet jabłkowy 150 gcynamon 4 gziele angielskie 5 szt.goździki 5 szt.pieprz czarny 10 szt.cukier 160 grsól 3 gr Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Lepiej jest brać twarde i słodkie odmiany dyni; musisz obrać dynię.
Krok 2
Dynię pokroić w kostkę o wymiarach około 1,5 x 1,5 cm.
Krok 3
Wymieszaj wodę z octem i polej przygotowaną i posiekaną dynią. Pozostawić do zaparzenia na 7–8 godzin. Woda z octem pomoże wzmocnić dynię i nie rozmoczy się po ugotowaniu.
Krok 4
Po namoczeniu dyni odcedź ją do rondla, dodaj przyprawy (laska cynamonu, ziele angielskie, goździki, pieprz czarny) i gotuj przez 10 minut, dodaj cukier i sól.
Krok 5
Wrzucaj dynię partiami do wrzącego syropu i gotuj przez 3-5 minut.
Krok 6
Ugotowaną dynię włóż do wysterylizowanego słoika. Wlać gorący syrop i zamknąć pokrywkę. Po ostudzeniu słoiczek należy przechowywać w lodówce. Można przechowywać w temperaturze pokojowej, wówczas słoik z dynią należy zamknąć hermetycznymi pokrywkami.
Krok 7
Podawać marynowaną dynię z mięsem lub jako samodzielną przystawkę. Jest bardzo smacznie, pikantnie i nietypowo. Smacznego.
PRZYDATNE RADY
Lepiej jest brać twarde i słodkie odmiany dyni.