Dynia marynowana w plasterkach
Tatiana M. 22 września 2016 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Dla wszystkich miłośników marynowanych przystawek, dynia korzenna w cienkich plasterkach doskonale sprawdzi się zarówno jako samodzielna przystawka, jak i jako dekoracja różnych potraw!
Złożoność: łatwo Porcje: 1KonserwowaniePustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘdynia – 300 gmieszanka ziaren pieprzu – 1/2 łyżeczki.laur – 1 sztukaolej kukurydziany TM Altero – 1 łyżeczka.ocet balsamiczny – 1 łyżka.sos narsharab – 1/2 łyżeczki.sól – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przepis podany jest na słoiczek – 300 ml. Paprykę i liście laurowe ułożyć w wysterylizowanych słoikach, dodać pokrojoną w cienkie plasterki dynię;
Krok 2
Do słoika dodać oliwę, ocet, sos i sól do smaku (ja dodałam około 1/2 łyżki), zalać wrzącą wodą i zakręcić. Studzimy do góry nogami na ręczniku i przechowujemy w lodówce. W przypadku długotrwałego przechowywania zasada jest nieco inna: zalać wrzącą wodą, ostudzić i wlać wodę do chochli. Do wody dodać olej, ocet, sos, sól. Ponownie zagotuj, przelej do słoików i zakręć.