Dwa spojrzenia na musztardę – pikantna i słodka
gastronomia 10 grudnia 2021 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Wielu z nas uwielbia musztardę, która zapiera dech w piersiach i wywołuje łzy w oczach. Są też tacy, którzy wolą łagodną słodycz i pikantność tej przyprawy. Rozumiemy jedno i drugie, dlatego podpowiemy Ci, jak przygotować prawdziwą, pożywną musztardę rosyjską i gdzie kupić delikatną musztardę Dijon.
Taka inna musztarda
Gorczyca to roślina z rodziny kapustowatych. Jej grecka nazwa Sinapis składa się z dwóch rdzeni sinos (szkoda) i opis (wzrok), co jasno opisuje jej działanie – płyną łzy. Sama musztarda jest najcenniejszą rośliną naleśnikową, a jej smażone ciasto to ten sam proszek musztardowy, który wykorzystuje się do celów kulinarnych w postaci przypraw i sosów. A korzyści z tego jest o wiele więcej niż szkód. Na obszarach, na których uprawia się musztardę, zachorowalność na przeziębienia jest znacznie mniejsza. Istnieją różne rodzaje musztardy. Jest biała lub jak to się nazywa „angielska”, z której przygotowuje się przyprawę o tej samej nazwie. Jest czarna – ta, z której produkowana jest słynna musztarda Dijon. I jest rosyjska szarość, która różni się od wszystkich swoją szczególną ostrością. Musztarda sucha nie ma ostrego smaku, podobnie jak olej musztardowy. Jeśli jednak rozcieńczysz ją wodą i odstawisz na chwilę, nabierze cennych i ukochanych właściwości ostrej przyprawy.
Przygotowanie musztardy w domu jest bardzo proste. Musisz zacząć od zakupu musztardy w proszku. Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności: nieświeży produkt traci swoje właściwości aromatyczne. Przyprawę można przygotować zarówno pikantną, jak i aromatyczną. Istnieje jednak baza, którą możesz dodatkowo dostosować do swojego gustu.
Czego potrzebujesz:
- 30 g proszku musztardowego
- 50 ml wody
- 0,5 łyżeczki Sahara
- sól na czubku noża
- 0,5 łyżeczki olej roślinny
- 1 łyżeczka ocet winny
Sposób wykonania: 1. Proszek musztardowy przesiać, przesypać do talerza lub miski i zalać gorącą wodą. Dokładnie zmiel, aż będzie gładkie.
2. Dodaj 2-3 cm więcej gorącej wody i pozostaw do zaparzenia na 12-18 godzin. Woda usunie nadmiar goryczy. Co więcej, jeśli podczas naparu zmienisz wodę kilka razy, musztarda za każdym razem stanie się bardziej miękka. 3. Odcedź wodę, dodaj cukier, sól, ocet i olej roślinny. Wymieszaj, włóż do słoika ze szczelną pokrywką i włóż do lodówki. Ocet można zastąpić sokiem z cytryny. Musztardę lepiej przechowywać przez kolejne dwa dni w lodówce, od czasu do czasu mieszając, aby dojrzała. Aby uzyskać aromatyczną musztardę, dodaj ulubione przyprawy – mielone goździki, cynamon, miód, liść laurowy, kardamon, gałkę muszkatołową.
Don musztarda
Jeśli mówimy o musztardzie rosyjskiej, nie możemy nie wspomnieć o musztardzie, którą przygotowuje się w zalewie ogórkowej i dodaje się miód, nazywa się Donskaya; Nie ma tu specjalnych trików – w podstawowym przepisie wystarczy zastąpić wodę zalewą ogórkową, na czubek łyżeczki dodać miód, wymieszać, przełożyć do szklanego słoika i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej. Nie ma potrzeby polewania wierzchu wodą. Przyprawy są według uznania i smaku, należy tylko pamiętać, że solanka jest już dość ostra. A dla tych, którzy lubią gorczycę pękającą jak jajka, warto wsypać gorczycę na 2-3 minuty i dodać do gotowego sosu.
Notatka!
- Przede wszystkim przygotowana musztarda ma termin przydatności do spożycia nie dłuższy niż 45 dni, po czym szybko traci smak i aromat.
- Aby lepiej zachować przyprawę, pod pokrywką słoika umieść cienki plasterek cytryny.
- Jeśli musztarda przechowywana jest w szklanych słoikach, należy ją chronić przed działaniem promieni słonecznych. Najlepszym miejscem jest oczywiście lodówka.
- Musztardę wytrawną można odświeżyć dodając szczyptę cukru i łyżeczkę soku z cytryny.
Zagraniczny gość
Ostatnio musztarda Dijon stała się bardzo popularna wśród smakoszy. To tradycyjna francuska przyprawa. Właściwie swoją nazwę zawdzięcza właśnie miejscu pochodzenia. To właśnie tam, w burgundzkim mieście Dijon, zaczęto produkować i handlować musztardą.
Pierwsza wzmianka o musztardzie pochodzi z XIII wieku, w rękopisach „Mowy Apostołów”. Sos do dania został podany królowi Filipowi VI w 1336 roku. Musztarda nie dała jednak pożądanego efektu i została zapomniana na kilka stuleci. Doceniono tę przyprawę dopiero w XVIII wieku, a jej popularność nie spadła do dziś.
W 1634 roku wytwórcy octu i musztardy postanowili zjednoczyć się w jedną manufakturę, stosując rygorystyczne zasady: każdy wytwórca mógł mieć tylko jeden sklep i jednego czeladnika. Początkowo proces produkcyjny był pracochłonny i energochłonny. Udało się to złagodzić François Najonowi, który w 1712 roku podpisał dekret zezwalający na zjednoczenie się przedsiębiorstw produkujących ocet i musztardę. Nawiasem mówiąc, to jego syn, Jean, zmienił tradycyjny przepis na przyprawy. Zamiast octu zaczęto dodawać verjus (kwaśny sok z niedojrzałych winogron). A w 1777 roku zamiast verjusu według oryginalnej receptury zaczęto używać białego wina.
W 2009 roku produkcja musztardy Dijon została przeniesiona z Dijon do miejscowości Cheveny-Saint-Sauveur. Większość surowców do produkcji przyprawy produkowana jest w Kanadzie.
W przeciwieństwie do tradycyjnej, bardzo ostrej musztardy rosyjskiej, Dijon jest znacznie bardziej miękki i ma słodkawy smak. A jeśli jako przyprawę do galaretek mięsnych, pierogów, okroshki i innych gotowych dań mięsnych lub rybnych stosuje się zwykłą musztardę, to Dijon dodaje się do sałatek. , marynaty i sosy.
Musztardę Dijon można również przygotować w domu. Ale łatwiej jest kupić na przykład coś gotowego w sklepie od firmy Kinto.
Kurczak w musztardzie Dijon z sosem śmietanowym
Składniki:
- 4 połówki piersi kurczaka bez skóry i kości
- 100 ml bulionu z kurczaka
- 150 ml gęstej śmietanki
- 4 łyżki musztardy Dijon od Quinto
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego estragonu lub oregano
- Sól i pieprz do smaku
Jak gotować:
- Piersi z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy połową musztardy Dijon i odstawiamy do lodówki na 30 minut do 1 godziny.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
- Kurczaka włóż na patelnię i smaż po 10-12 minut z każdej strony. Przełożyć na talerz, przykryć folią i odstawić.
- Na gorącą patelnię wlać bulion z kurczaka. Dodać śmietanę, pozostałą musztardę i estragon lub oregano. Smaż, mieszając, przez około 2 minuty. Sosem polej kurczaka i podawaj.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Musztarda Dijon #Olga Syutkina #musztardadomowej robotyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych