Duży placek z duszoną kapustą i jajkami

Do przepisu

Domowe ciasta cieszą się popularnością o każdej porze roku. To ciasto z kapustą można przygotować na każdy świąteczny stół – Nowy Rok, Maslenitsa lub Wielkanoc.

Złożoność: łatwo Porcje: 12 Gotowanie: 2 godziny Dodać. czas: 2 godziny 30 minutPiekarnikPieczeniePiekarniaCiasto drożdżoweCiastoWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciNa świątecznym stoleNowy RokBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 12 PORCJI500 g mąki1 łyżeczka sól1 łyżka. l. Sahara1 duże jajko100 g kwaśnej śmietany15 g suchych drożdży250 ml mleka50 g masłaolej roślinny1 jajko i masło do wysmarowaniaDo wypełnienia:1 główka kapusty o wadze około 1,5 kg100 g masła150 ml mleka6 jajek na twardosól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na ciasto przesiej mąkę do miski, dodaj sól, cukier, jajko i śmietanę. Drożdże umieść na środku szkiełka i zalej ciepłym mlekiem. Zagnieść ciasto. Ugniataj, aż zacznie odchodzić od rąk. W trakcie dodawania masła, zmiękczonego w temperaturze pokojowej, pokrojonego na kawałki.

Krok 2

Z ciasta uformuj kulę, posmaruj olejem roślinnym i włóż do dużej, czystej miski. Przykrywamy folią, robimy w niej dziurki wykałaczką, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Ciasto zagniatamy i odstawiamy na kolejną 1 godzinę.

Krok 3

W czasie gdy ciasto rośnie, w celu nadzienia obierz kapustę z górnych liści, usuń łodygę i posiekaj kapustę. Posypać odrobiną soli, odstawić na 15 minut do wypuszczenia soku i energicznie wycisnąć.

Krok 4

W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj kapustę i smaż przez 3 minuty. Dodać mleko i gotować na średnim ogniu, mieszając, aż płyn odparuje. Zdjąć z ognia, dodać posiekane jajka, sól i ostudzić.

Krok 5

Oddzielić 1/3 od ciasta. Większą część rozwałkowujemy (2/3) i wkładamy do formy o średnicy 30–32 cm, tak aby brzegi zwisały. Na ciasto nałóż farsz i przykryj wystającymi brzegami.

Krok 6

Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy, przykrywamy ciasto, dociskamy brzegi, odcinamy nadmiar. Z resztek zrobić dekorację na ciasto i ułożyć na powierzchni.

Krok 7

Jajko ubić ze szczyptą soli i dokładnie posmarować ciasto. Zrób kilka otworów, aby para mogła uciec. Piec w dolnej części piekarnika przez około 1 godzinę. Posmaruj ciasto masłem, ostudź i podawaj.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja