Duszona polędwica wołowa
gastronomia 23 stycznia 2024 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Duszona polędwica wołowa – co może być prostszego? Zwykle duszone są wszystkie części wołowiny, z wyjątkiem polędwicy, ponieważ długotrwałe duszenie lub gotowanie na wolnym ogniu nie jest odpowiednie dla polędwicy. Ten delikatny kawałek wołowiny gotuje się bardzo szybko, nawet bez dodatkowych trików kulinarnych. Co więcej, łatwo je rozgotować i zepsuć, przez co początkowo miękkie mięso jest pozbawione smaku i twarde. Ale jednocześnie duszona polędwica wołowa, zwłaszcza w sosie, to jedno z najpopularniejszych dań, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Dlatego zalecamy przygotowanie go zgodnie z zasadą beef stroganoff: najpierw szybko smaż na złoty kolor, zamykając w ten sposób wszystkie soki w mięsie. Następnie podsmażamy na patelni w sosie. W tym przepisie sugerujemy trochę poeksperymentować. Do klasycznego kremowego sosu dodajemy musztardę zbożową, która nada jego smakowi pikantną ostrość i lekką kwaskowatość. Które nie tylko doskonale uzupełnią smak delikatnej wołowiny, ale także będą dobrze komponować się z każdym dodatkiem.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 355,59 kcal/porcja Porcje: 5 Gotowanie: 1 godzina Używany: 26,28 g/21,26 g/14,87Danie główneWegetarianizmSKŁADNIKI NA 5 PORCJIPolędwica wołowa 600 grCebula 2 sztKrem 10% 200 mlMusztarda zbożowa 50 grMąka pszenna 50 grOlej roślinny do smażeniaSól i czarny pieprz do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Polędwiczkę pokroić na kawałki o grubości 1-1,5 cm. W razie potrzeby mięso można lekko ubić i dopiero wtedy pokroić w poprzek włókien w cienkie paski – w tym przypadku usmaży się jeszcze szybciej.
Krok 2
Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie i smażyć na oleju roślinnym na średnim ogniu, aż będzie miękka i ładnie złocista. Gdy cebula będzie już gotowa, przełóż ją z patelni do miski.
Krok 3
Umieść mąkę, sól, pieprz w zwykłej plastikowej torbie i ostrożnie przesuwaj je między sobą. Mięso włóż do worka i dokładnie potrząśnij, aby wszystkie kawałki wołowiny równomiernie pokryły się mąką.
Krok 4
Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż kawałki polędwicy wymieszane z mąką, aż się lekko zrumienią. Wskazane jest, aby robić to w kilku etapach, aby na tym etapie mięso było smażone, a nie duszone. Porcji nie należy smażyć dłużej niż 3 – 4 minuty – w tym przypadku uzyskamy idealnie delikatną konsystencję.
Krok 5
Dodaj cebulę do wołowiny na patelni. Musztardę wymieszać ze śmietaną i powstałym sosem polać resztę składników. Dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dodając więcej soli i pieprzu.
Krok 6
Dusić wołowinę pod pokrywką przez około 5-7 minut, tym razem wystarczy. Pamiętaj, że polędwica gotuje się bardzo szybko. Nie przegrzewaj, w przeciwnym razie mięso stanie się twarde.
Krok 7
Wyłącz ogień i pozostaw naczynie pod pokrywką na około 10 minut, następnie podawaj z dowolnym dodatkiem – ziemniakami, płatkami zbożowymi lub makaronem.
UWAGA DO GOSPODARKI
Spróbuj zastąpić wołowinę innym rodzajem mięsa lub drobiu, na przykład kurczakiem lub indykiem. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak potrawy ulegną zmianie. Co więcej, będzie to zależeć nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaką część tuszy zdecydujesz się użyć.
PRZY OKAZJI
Śmietanka w sosie nie będzie się ścinać, jeśli wyjmiemy ją z lodówki przynajmniej 1-1,5 godziny przed gotowaniem. Dobrym rozwiązaniem byłoby również zmniejszenie ognia do małego po dodaniu na patelnię kremowego sosu.